Vilken kamera ska man välja?

Att ha rätt kamera på resan känns som en prioritet. Det gäller att dokumentera allt så att gråa dagar blir fyllda med bilder från yngre äventyr.  Som vanligt är research min stora besatthet vilket resulterar i många timmar framför datorn med Google som verktyg. Jag kollar just nu på följande kameror: Canon Powershot S90, Sony TX5, Panasonic Lumix DMC-TZ10, Panasonic Lumix DMC-TZ7.

Canon PowerShot S90 har en unik kombination av att vara både en point-and-shoot kamera med en massa inställningsmöjligheter. Den sägs vara amatörfotografens bästis eller proffsfotografens fick-kamera. Kostar 3879 kr. Vikt och storlek är sisådär med 175 gram och 58,4X100X30,9 i dimension.

Sony TX5 är Sonys första kamera i stryktålig-kameror-segmentet. Den ska klara några meters vattendjup, kunna kastas ut genom fönstret, damm och köldgrader. Då kameran kommer ut i butik under april finns det idag inga recensioner men tidigare TX-modeller har fått bra betyg från experterna. Sony är minstingen i mitt urval. Den har dimensionerna 56,9X94X17,7. Den är ungefär lika stor som en kortlek. Vikten är knappa 128 gram. Kostnaden för TX5 landar på 3436 kr enligt några butiker som tar emot förbokningar.

Panasonic Lumix DMC-TZ10/Panasonic Lumix DMC-TZ7 har en stor skillnad. TZ10 har en inbyggd GPS som lagrar geodata på varje foto. Det kan vara bra att ha om man glömmer bort vart man var när fotot togs. Kameran har också en stor zoom och bra vidvinkel. Den är något större med måtten 59,6X103,3X32,8 och vikten 206 gr. Kostnaden för TZ10 är 3137 kr och för TZ7 2624 kr.

Just nu lutar det åt Sony TX5 då den tål lite stryk. Vi kommer befinna oss i fuktigt klimat med mycket äventyr. Jag gillar även att den kan vara i fickan och få lite smällar utan att den då går sönder. Vad jag letar efter är den perfekta kameran att ha med då det gäller kvalitet på bilderna, storleken och enkelheten. Det ska inte kännas som att kameran är i vägen när den är i fickan då jag nämligen hatar att ha otympliga saker som tynger ned mina fickor. Jag vill gärna ha funktionaliteten hos Panasonic men just i skrivande stund tror jag att jag skulle börja irritera mig på storleken. Canon är något mindre men då får jag inte zoomen. Ja, som du kan läsa finns det flera faktorer som kommer att avgöra beslutet.

Vi har även köpt en Fujifilm FinePix Z33 WP som vi ska ha med oss när vi surfar eller snorklar. Den kostade 800 spänn på Tradera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s