Jakten på den perfekta packningen

En sann backpacker vill alltid  komponera den perfekta packningen. Man måste kunna balansera nytta med nöje och få in allt i ett så litet paket som möjligt. Jag har läst många bloggar om deras packningsförslag. De mest komiska är de som skryter om att de har endast en 40 liters ryggsäck. Sen visar det sig att de har ett 30 liters handbagage och ibland även en extra tygsäck på 30 liter. Totalvolymen blir alltså 70-100 liter och inte 40 liter som de först vill stoltsera med. Inte nog med att de har en högre totalvolym så har de också fler baggage att hantera.


För mycket att bära på!

Vi kommer ha varsin 50 liters ryggsäck  sam varsitt 1 5 liters handbaggage. Målet är att packa så pass lätt att våra 15 liters Haglöfs Tight XS får plats i våra  50 liters Matrix ryggsäckar.  Totalvolym blir alltså  50 liter när den är fullpackad. Handbagaget tar vi bara fram när vi ska åka flyg.  Varför är det viktigt med låg vikt och inte för stor ryggsäck? Jo, därför att man vill ha ett bagage som är enkelt att hantera och kan tas med på buss, tåg och i trånga gränder. I längden blir det mycket irriterande att behöva kämpa med ett stort och tungt baggage, speciellt när det visar sig att du inte ens använder hälften av vad du tagit med dig. Been there done that, carried the T-shirt! Efter en resa brukar jag (Mikael) lägga ut packningen på golvet och placera till höger de saker som jag använt och till vänster de saker som jag inte rörde och sen ta en bild som påminnelse till nästa avfärd.

Några bra saker att ta med sig är:

Sovlakan
Vi har valt Sea To Summit sovlakan med blandning av silke och bomull. Silke blir lite för sladdrig när man ska sova samt varmare än bomull. Bomull blir för tungt och tar mer plats än silke. Sovlakan är bra för loppiga sängar i billiga gästhus.

Resehandduk
Efter mycket jämförande valde jag Sea To Summits Pocket Towel. Jag har tidigare använt Sea To Summit Tek Towel men den tar för mycket plats då den är 4 gånger så stor som Pocket Towel.

Regnskydd
Regnskydd till ryggsäcken är en väl värd investering då den både skyddar under transport och kan såklart användas när himlen öppnar sig och öser vatten över både säck och resenär.

Komprimeringssäck
Med en komprimeringssäck kan man trycka ihop både regnskydd, tröja och annat som inte behövs dagligen.

Ett par bra sandaler
Jag har köpt ett par Teva Terra Fi 3 och Annika har sina Ecco som hon trivs med. Bra sandaler är en av de viktigaste köpen som du kan göra, det är i par med ryggsäcken.

En bra guidebok
Själv föredrar vi Lonely Planet då vi är vana med deras publikationer. Men det finns många alternativ. Köp inte all guideböcker vid avresan utan köp ny, byt till dig eller sälj den du har. I länder som Kambodja, Thailand eller Vietnam kan du köpa guideböcker för några dollar.

En vattentät plånbok
Då flera av destinationerna inkluderar hav & strand kan det vara skönt med en vattentät plånbok som du kan ta med dig ut i havet. Det är aldrig kul att behöva lämna kvar värdesaker på stranden när du vill ha kul i vattnet. Av alla som jag testat finns det en som faktiskt fungerar båda för plask och hård surf. Det är en plånbok från Design Go som jag köpte på Arlanda (terminal 5).

Kamera
Se tidigare inlägg om val av kamera.

Ficklampa
Det finns inget tryggare än en bra ficklampa när du ligger i en bungalow utan el och du hör underliga ljud utanför. Butiken AddNature har ett bra sortiment.

Innan avresan kommer vi att uppdatera med en komplett packlista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s