Rånad, kidnappad och mördad

Sitter här dagarna innan avresa och läser om olika faror som lurar, framförallt i Sydamerika. Det skrivs om turister som blir rånade på bussar, tåg, gator och torg. Några tricks som används är att bland annat spruta lite handkräm på ryggen, sen kommer två äldre kvinnor fram och vill hjälpa till att ta bort “fågelbajset” som de sett att du fått på ryggen. De hjälper dig snällt att ta av ryggsäcken som du placerar på marken. Kvinnorna är äldre, snälla och hur trevliga som helst när de tar bort fågelbajset från din rygg. Samtidigt tar en kumpan hand om din ryggsäck och försvinner. En kille på en fest berättade om deras resa i Peru där en polisman flaggade ned den taxi de åkte med, hoppade in, sa till chauffören att åka till en öde plats där de blev rånade. Taxichauffören och polismannen var kumpaner och lämnade sina rånoffer på vägen, ute i ödemarken.

Läst på reseforum att turister blivit kidnappade och under flera dagar tvingade att åka omkring med kidnapparna och ta ut sina pengar på olika banker tills alla tillgångar var tömda. I vissa fall har de även begärt lösensumma av släkt och vänner.

Att bli mördad är nog inget man bekymrar sig över när man står på Arlanda för att åka på sina drömresa.  Men det händer, oftast med turister som börjat bråka med rånare.

Vi kommer ha våra pengar på flera olika ställen, och därmed sprida risken för att allt blir taget. Vi kommer att ha två hemliga sedel/korthållare på kroppen och en plånbok i fickan som rånarna kan få ta när vi rör oss mellan hostels. När man är ute och upptäcker en stad eller ort räcker det med en hemlig sedel/korthållare och en rånarvänlig plånbok i fickan. Det säkraste är att ge dem något och inte låtsas att man inte har några pengar.  Den rånarvänliga plånboken kan innehålla typ 100 kr i lokal valuta. Ett annat tips är att inte stirra ned rånarna genom att blänga på dem. Det bästa, vad vi läst, är att titta ned i marken och ge dem den rånarvänliga plånboken utan kommentarer.  Målet är att transaktionen ska vara enkel, snabb och ofarlig.

Vi kommer aldrig att släppa ögonen från våra backpacks när vi måste ställa dem på marken. Vi har även köpt varsin vajer med lås så att vi kan låsa fast våra backpacks runt en fast punkt. Det är även bra att låsa fast backpacks på bussar och tåg. Har hört att de kan bli stulna när man somnat.

Detta blev en mörk artikel men det är nog sunt att veta om de faror som lurar. Det finns jättebra information på WikiTravel.org och på Lonelyplanet Thorn Tree Travel Forum.

Här är lite prylar som minskar huvudvärken:

Eagle Creek Money Passport Belt
Eagle Creek 3-dial TSA Lock & Cable
Pacsafe WrapSafe
PacSafe 55 (för den nojjige)

Nu är det bara 10 dagar kvar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s