Vi synar Kuta Lombok

Från Sengiggi tog vi en bil för 100.000 INDR (100 kr) till Kuta Lombok. Det finns även en Kuta i Bali som inte på något sätt liknar sin kusin i Lombok. Kuta Lombok är en lång strand som viker av vid olika bukter. Längs stranden löper en väg där alla Homestay och hotel slåss om din uppmärksamhet. Vi hittade Segar Reef Homestay för 200.000 INDR per natt (200 kr). Rummet är jättestort och har två stora sängar, stort badrum och högt i tak. I priset ingår även frukost.

Under dagen gick vi längs stranden som är mycket svår att gå på då sanden är grovkorning vilket resulterar i att du sjunker ned med hela foten vid varje steg. Vi gick österut och hamnade på ett Novotel som ligger i en av de många bukterna. Längs vägen såg vi apor, kossor, barn som säljer armband och turister som solbadar. Från Novotelbukten gick vi längs vägen tillbaka för att se vilka typer av hotel/homestay det finns samt vad de kostar. Medelpriset för ett rum är cirka 200.000 INDR efter att ha frågat flera. På ett ställe som heter Surfers Inn är priset 130.000 men då ingår inte frukost som de säljer för 50.000 INDR.

Efter lunch gick vi tillbaka till stranden för att bada och sola. När vi kom dit placerade vi ut sarongen, sandalerna och satte oss ned. Det gick inte mer än fem minuter innan två pojkar som visade sig vara 10 år gamla satte sig ned framför oss. De sålde som de andra barnen hemmagjorda armband. Vi förklarade att vi inte ville ha några armband men de stannade kvar trots det i hopp om att vi skulle ändra oss. Efter en liten stund började vi prata med dem. Pojkarna går inte i skolan för det kostar för mycket pengar. De måste sälja armband på stranden varje dag och de vet inte vad de vill jobba med när de blir vuxna. Dena ena pojken som pratade mest kallade sig Bintang och den andre Brom. Då Annika förklarade att Bintang är namnet på den lokala ölen (beer) fick Annika det smeknamnet “beer”. Mikael fick smeknamnet “tattoo”. Efter en stund kom en kamrat till pojkarna och satte sig ned. Han är arton år gammal och går i skolan. De börjar kl 08 och slutar kl 13:30. Efter skolan går han och fiskar i lågvattnet. Han tyckte det var jättekallt idag och hade på sig en t-shirt, tjock tröja och en sjal. Vi låg på stranden i våra badkläder och tyckte det var jättevarmt. Efter någon timme med pojkarna gick vi tillbaka till vårt rum.

På kvällen när vi gick ut för att äta dök Bintang och Brom upp igen. De hade då finkammat alla restauranger efter turister för att köpa deras armband. Tyvärr blev det inget napp denna kväll för grabbarna då inga turister ville köpa. Mikael hade bläddrat i en tidning som heter “Villas and Yachts” som fanns på restaurangen. Grabbarna såg tidningen och vi började tillsammans titta på alla bilder. Lyxhus efter lyxhus och båtar för miljontals dollar fick grabbarn att häpna. De frågade om det var hotel och vi svarade att det är hus för en familj. Snart upptäckte de att tidningen innehöll även modebilder på barnkläder. Snabbt hittade de sina favorittjejer i modereportagen som de högt och ljudligt sa “love her”, “she is beautiful”, “marry her”. De gillade inte de äldre modetjejerna som rökte. En tjej röker inte i Indonesien förklarade de.

När vi vaknade mådde Annika dåligt så vi hängde i vår Homestay några timmar. När tristessen blev för stor och Annika mådde lite bättre hyrde vi en scooter och körde till några närliggande stränder. Otroligt häftig att se hur befolkningen bor här längs stränderna. De bygger små skjul utan el och vatten. Då de bor bara ett 10-tal meter från strandkanten tar de vattnet direkt från havet. Färskvatten hämtar de från brunnar. För dem är stranden ett hem och för oss turister ett paradis.

På eftermiddagen kom Bintang och Brom gående. De skrek “tattoo”, “beer” och frågade oss för den miljonte gången om vi ville köpa några armband. Efter lite övervägande bestämde vi oss för att köpa varsitt armband för 5 kr styck. När vi tog fram pengarna upptäckte barn på andra sidan gatan att Bintang och Brom fått napp. Inom några sekunder var vi omringade av tjugo barn som kämpade för att visa sina armband till oss så att vi skulle köpa av dem istället. Brom och Bintang såg lite oroliga ut en stund men i havet av barn och armband valde vi ut varsitt från deras samling. (I skrivande stund kom vi på att vi inte tog någon bild på Bintang och Brom. Om vi ser dem imorgon innan vi åker tar vi ett foto med grabbarna.)

Imorgon tar vi farväl till Kuta, Lombok och Indonesien. Nästa destination blir Kuala Lumpur för att sedan åka vidare till Kambodja.

Nedan finner ni bilder från Lombok:

Bild 1: Stranden i Kuta
Bild 2: Här bor Bintang och hans familj
Bild 3: Lokala matbutiken
Bild 4: Bensinmacken

2 thoughts on “Vi synar Kuta Lombok

  1. Pingback: Top-five in South East Asia « Trailsurfers

  2. Campervan hire UK

    Just about the most to the point and informed tips I came across about this topic. Sure glad that I stumbled on that article by chance. I’ll probably be signing up for the rss feed so as I’m able to obtain the most recent updates. Enjoy all the stuff here.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s