Vi tar pulsen på badorten Sihanoukville

Fyra timmar från Phnom Penh och tio timmar från Siem Reap ligger badorten Sihanoukville i södra Kambodja. Lonely Planet beskriver Snookan, som Sihanoukville kallas bland backpackers, på följande sätt: “Surrounded by white-sand beaches and as yet undeveloped tropical islands, Sihanoukville is Cambodias premier seaside resort. The citys lively bars and sands remain pretty laid-back, offering bliss and relaxation by day, drinking and chilling by night.”

Det stämmer att Occheuteal beach och Serendipity beach, vad som är kvar av den, lutar mot vit men är brun i sin bas. Tyvärr har stranden mer eller mindre försvunnit ut i havet. För bara 2 år sedan var strandremsan 30 meter bred under högvatten. Nu är den inte mer än 5-10 meter bred och ockuperas till 90% av solstolar och matbord. Det stämmer att Snookan är Cambodias främsta badort då en majoritet av turisterna hittar hit för eller senare på sina resa genom Sydostasien. Det som lockar turisterna är stranden och de livliga barerna. Några av de mer populära barerna är Utopia, som erbjuder gratis dorm-rooms för den yngre målgruppen samt Monkey Republik där sömn inte infaller tidigare än 05:00. Det stämmer inte att Snookan är ett ställe där du kan slappna av på stranden. Så fort du sätter din fot utanför ditt rum attackeras du av lokalbefolkningen. Restaurangägarna, bungalowägarna, barnen som säljer armband, de blinda som vill ha mat, de stympta som vill ha pengar, tanterna som vill sälja massage står alla redo att underhålla dig. Även när du lägger dig ned på stranden för att bli brun skyms solen av små moln i form av säljares ansikten som dyker upp vart 5:e minut och undrar om du kanske behöver ett armband eller varför inte en Tuk-Tuk. Efter en dag på stranden är man helt utmattad då all energi har spillts på att säga “no thank you”. Vi försöker tappert ignorera lokalbefolkningen men när frågor repeteras om och om igen tills att du blir tvungen att svara är det en svår bedrift.

En av guldklimparna i Snookan är Boom Boom Records som oblygsamt säljer filmer, musik och tv-serier i MP4 format för IPods, IPhones och datorer.  Nu har vi 148 TV-avsnitt att avnjuta för 280 kr. Vi hyrde  en Scooter och upptäckte att Snookan är den bästa stranden i området. De andra beacherna heter Otres beach, Independence Beach och Victory beach. De är mer som spökorter med tomma resorts längs de korta och tunna stränderna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s