Vietnamkrigets kalla fakta

När västvärlden tänker på vietnamkriget rullar minnesbilder från filmer som Rambo, Pluton och God Morning Vietnam i våra huvuden. I Saigon finns Vietnams minnesmusem som beskriver kriget från helt annat perspektiv.

Kriget mellan USA och Vietnam pågick i hela sjutton år, men USAs inbland var mellan åren 1965 och 1973. Under den tiden dog tre miljoner vietnameser och två miljoner vietnameser skadades. Över två miljoner hektarer jordbruk och skog förstördes av kemiska vapen och generationer påverkades av den enorma mängd Agent Orange som spreds över Vietnam av USA. Detta kan jämföras med USAs förluster som var 58.000 döda och 300.000 skadade. Kriget kostade de amerikanska skattebetalarna hela 676 miljarder dollar och för dessa pengar släpptes bland annat fjorton miljoner bomber över byar och risfält.

I museet finns en tavla som visar hur svenska folket ställde sig på Vietnams sida under första maj demonstrationerna år 1965. Svenskar är en av tre medborgargrupper som inte behöver visum till Vietnam, som vi kan tacka Olof Palme och Kungen för.

När man lämnar vietnamkrigets minnesmuseum är det med mörka tankar om den verklighet som Hollywood matat oss med. Man tar även med sig tankar om hur onödig all kamp om kommunism, kapitalism, religion faktiskt är. Det vi människor behöver är frihet, kärlek och fred.

1 thought on “Vietnamkrigets kalla fakta

  1. Solstrålen

    676 miljarder dollar för fjorton miljoner bomber. Är det mycket eller lite pengar? Jag har så dålig koll på vad en bomb kostar. Inte heller på pricerunner.com kan jag få hjälp.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s