Hoi An är Askungens dröm

Om du älskar shopping måste du åka till Hoi An när du är i Vietnam. Hoi An är en mellanstor stad på Vietnamns centralkust som har gjort sig känd för sina skräddare. I Hoi An finns över 500 skräddare som bokstavligt slåss för att få sy dina drömkläder för småpengar. Turisterna myser likt Askungen när skräddare flockas för att mäta, justera och skapa. Hoi An är en vacker stad med gammal arkitektur samt har en bildskön flod som flyter utmed centralmarknaden. Du kan med lätthet spendera ett par dagar i Hoi An. Men om du reser med en shop-o-holic bör du undvika staden helt och hållet då du kommer att fastna här tills pengarna tar slut.

Frågan är bara vilken av alla dessa skräddare du ska välja? Svaret är inte lätt då alla butiker ser likadana ut och deras lovord sjunger samma visa. Du får helt enkelt chansa eller sy upp samma plagg i två olika butiker. Plaggen är så pass billiga att det kan löna sig att sy upp fler av samma ändå. En klänning i Thai silke kostar $20, ett linne $5, underkläder $1-5 och en kostym $50. Du kan även köpa skor från skomakare $10-50 och tillbehör som sovlakan i silke för $1. Allt du någonsin drömt om att få skräddarsytt finns i Hoi An. Att få exempelvis en klänning uppsydd tar 24 timmar, en kostym lite längre.


Skräddarbutikerna ligger bredvid varandra på alla gator i Hoi An.


Först väljer du ut design, färg och material. Butikerna har flera tjocka kataloger att bläddra i. Det går självklart lika bra att ta med sig en utskriven bild (helst i färg).


Mått tas med stor noggranhet.


Efter att plagget är sytt är det dags för justeringar.


Du kan alltid få tips på plagg att sy. Bara att fråga.

7 thoughts on “Hoi An är Askungens dröm

 1. Sofie

  Hej, kom över er sida av en slump, kul! Försökte hitta info om hur länge ni är ute och reser, men det gjorde jag inte? 🙂

  Reply
  1. Trailsurfer Post author

   Vi har inte bestämt tiden vi kommer att vara på resande fot. Kollade på er sida. Spännande resmål. Vi har tidigare också varit i Kina och Hong Kong.

   Reply
 2. Pingback: Top-five in South East Asia « Trailsurfers

 3. Martina

  Hejsan!

  Har en liten fråga angående biljetterna, finns det någon hop on hop off? För jag tänkte ta tågvägen från Hanoi till Saigon i Mars någon gång, men vill ju såklart hoppa av under vägen för att se lite saker. Är buss kanske ett bättre alternativ isåfall?
  Vad är eran erfarenhet?

  Mvh Martina
  (Ni har en riktigt bra blogg!!!)

  Reply
  1. Trailsurfer Post author

   Hejsan!
   Om du vill ha en så kallad hop-on-hop-off så är det en Open Bus Ticket du måste köpa. För en bussbiljett med exempelvis Sinh Cafe kostar det $40-50. De har färdiga rutter och stop som du kan välja. Om du köper tågbiljett och gör lika många stopp så kommer det att kosta betydligt mer samt att du ändå måste köpa bussbiljetter mellan tågstationer och mindre städer (Dalat, Mui Ne, Hoi An m.fl.). Tåget stannar nämligen bara i större städer längs kusten.

   Vad kul att du läser vår blogg 🙂 Och har du fler frågor är det bara att posta i kommentarsfältet.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s