Hanoi firar 1000 år

Hanoi är Vietnams andra största stad efter Saigon med 6,5 miljoner invånare och minst lika många motorcyklar. Från år 1010  till år 1802 var Hanoi den politiskt viktigaste staden i Vietnam. I oktober år 2010 firar Hanoi 1.000 år som stad med pompa, flaggor, uppträdanden och gatufest.

Vi hade tur att vara på plats under “1.000 nam thang long” invigning. Efter att vi checkat in tidigt på morgonen hos Hanoi Backpacker Hostel gick vi ned till sjön Hoan Kiem Lake för att gå en promenad. Väl vid sjön upptäckte vi att det var där alla festligheter ägde rum och vi hade kommit i tid till den officiella invigningen.

På kvällen utbröt kalabalik runt festivalområdet då över en halv miljon människor samlades. Det uppstod flaskhalsar runt några av scenerna där folk knuffades och slogs för att ta sig fram. Vi fick ta till flykt bakom en pissoar och gå en omväg runt festivalområdet för att undvika trängseln. Vi såg kvinnor som grät och män som försökte hålla folk borta från sina barn som klämdes.  Tyvärr fick kvällen ett tråkigt slut men vi är glada att vi fick vara med och fira stadens 1000 år.

Det gick inte att ta sig fram till uppvisningarna på scenerna då det var alldeles för mycket folk. Om man kunde önska något vore det att de kunde ha organiserat festivalområdet bättre. Kanske nästa gång de firar 2000 år så gör de rätt.

1 thought on “Hanoi firar 1000 år

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s